Varför Qlikview?

Hej och välkomna till mitt första seriösa försök att blogga!

Jag heter Mats och jobbar som Qlikview utvecklare och projektledare på Millnet BI. Drömtiteln vore nog “Teknisk Nyckeltalsexpert”  Tidigare har jag erfarenhet från affärssystemsidan där jag jobbat som javaprogrammerare, mentor, lärare, manager etc på Intentia och sedmera Lawson

Till min hjälp har jag två sköna personer, möt Neo och Baltazar! Bägge inspirerade av riktiga  personer som på sina sätt förgyller min tillvaro:

  • Neo: Likt sin namne i Matrix så söker även han efter världsherravälde över informationen
  • Baltazar: Klurigheternas mästare som man bäst lämnar ifred när han börjar vanka av och an.

Varför blogga? Vad vill jag förmedla? Jag tror jag har något att tillföra den allt stridare strömmen av tyckande i alla dess former eftersom jag är en teknisk kamelont, jag har sett tillräckligt med kod och server rum för att kunna snacka teknik men även suttit och diskuterat säljstrategier och hållit krismöten hos kunder. Detta har gett mig en bred bas för förhoppningsvis pricksäkra observationer 🙂

Varför jag gillar Qlikview?
→ Kodning på lagom nivå! Man slipper uppfinna en massa hjul på nytt (som när man kodar Java eller C och måste skapa en Layout innan man kan lägga ut objekt på sin Canvas). Det finns ändå tillräckligt med finurligheter och är tillräckligt komplext för att man ska känna utmaningen.

→ Verktyget gör informationen lättöverskådlig, Kärnan i hur ett företag styrs är i grunden vilka beslut som tas när och med data lättöverskådligt presenterat blir (inbillar jag mig) besluten mindre svåra att ta. Krångla inte till det för smurfarna som Baltazar brukar säga.

→ Qlikview kan användas till alla sorters BI projekt, alltfrån applikationer som håller koll på bankboken till applikationer på flera Gb som hanterar många miljoner rader data.

→ Hängivna forumister och kollegor! Det är aldrig långt till hjälp. På Qlikview communitien och genom Millnet BI mail så får man snabbt  och (lite varierande men oftast) väldigt bra hjälp. Jag säger bara Rob Wunderlich! Han rockar, spana in hans hemsida!

Det som skulle göra Qlikview ännu bättre är kanske

  1. Lite nytänkande från Qliktechs sida vad gäller utformning av gränssnitt, ”Det har sett likadant ut i 10 år” morrade Neo här för inte så länge sedan.
  2. I de flesta utvecklingsprogram och språk så finns det automatiska dokumenterings funktioner. Vad jag vet så saknar QlikView det helt. Tänk om man kunde få lite hjälp med basdokumentationen gällande vilka uppkopplingar som görs, vilka tabeller och fält vi läser från, vilka tabeller som skapas i vilka flikar etc.
  3. Lite mer precisa riktlinjer på vilken server konfiguration man ska ha, det är mycket tjat om RAM men det pratas tyvärr inte så mycket om CPU kraft vilket jag tycker många gånger nästan är viktigare än RAM och bra mycket svårare att estimera.
  4. En riktigt bra internationell QlikView konferens i Europa, måste vi åka till Miami varenda ”#”¤ år?

Vad tycker ni själva? Har ni någon lista på vad som skulle kunna förbättras i Qlikview?

Koda lugnt!
/Mats
Taggar: , , ,