Ett systemstöd som griper in i vardagen

En vanlig helgdag, ledig från jobbet som säljare på ett företag inom beslutsstöd. Jag vaknade vid niorycket på lördagsmorgonen av en åskknall, satte mig upp lätt kallsvettig med en lätt huvudvärk och funderade vad jag skulle göra med en sådan här trist dag. Jag hade sett på smhi.se att prognosen inte såg bra ut för söndagen heller men att det i alla fall skulle vara uppehåll. Jag tänkte på hur sjutton prognosmakarna kan hålla reda på så mycket information som leder fram till en prognos?

Kanske kunde jag komma iväg på den där shoppingrundan och handla prylar till trädgården och huset som jag så länge behövt? Efter en dusch och frukost tog jag en Kan Jang mot min lättare förkylning. Kan Jang marknadsförs i Sverige av Ancrona, och jag funderade ett tag på hur de kan planera och hålla koll på sin varupåfyllning av produkterna i butiken. Efter en snabb genomläsning av DN (utdelad till vår brevlåda via Premo, Pressens Morgontjänst) som bl a visade hemska bilder (från Scanpix)på översvämningar i både Ryssland och Småland och efter att ha låst mitt Assa Abloy lås i ytterdörren satte jag mig i bilen och styrde kosan mot BYGGmax.

I bilen funderade jag på hur Assa Abloy kan få ihop ekonomisiffrorna i sin koncern med hundratals ekonomisystem, hur Premo egentligen fixar och planerar logistiken för sin distribution av dagstidningar och hur det kan komma sig att Scanpix lyckas behålla sin position som nordens största bildbyrå. På vägen till BYGGmax körde jag förbi Selstor vid Bromma Flygplats och tänkte att jag måste snart se till att hyra ett förråd så vi får plats med alla barnens gamla teckningar och leksaker. Selstor verkar ha bra koll på sina befintliga och prospektiva kunder, jag frågade om pris för ett 2 kvm förråd för 2 år sedan och jag får fortfarande anpassade mailerbjudanden…

Väl framme på BYGGmax plockade jag ihop några tryckimpregnerade reglar och skruv till min utetrappa och slogs av att jag aldrig råkat ut för att BYGGmax har slut på varor och funderade på hur det kan komma sig.

På hemvägen blev jag omkörd och nästan påkörd av en person som verkade tro att det är 90-väg vid ombyggnationen för tvärbanan i Solna. Funderade en stund på jag skulle rapportera in detta till Polisen. Hade jag gjort det hade denna incident nog hamnat i en av polisens QlikView applikationer och blivit en liten men betydelsefull siffra i statistiken tänkte jag.

Hela förmiddagen hade jag mött organisationer som vi på Millnet hjälpt implementera beslutsstödet QlikView. Jag funderade på hur detta med beslutsstöd faktiskt pågår konstant. På jobbet. På fritiden. I det professionella. I det privata. På natten. På dagen. På semestern. Företag, organisationer och människor fattar dagligen beslut, i det lilla som i det stora. Och mängden data som ständigt växer blir snarare något man vill värja sig emot än ett hjälpmedel för att förbättra sig. Om man inte kan transformera data till information som verkligen betyder något förstås…

Nåja, nu ska jag släppa detta med beslutsstöd och ägna mig åt familjen… laga lite mat med hjälp av Linas Matkasse …